Alergie choroby XXI wieku

      Brak komentarzy do Alergie choroby XXI wieku

Alergie choroby XXI wieku, różne rodzaje, przyczyny, objawy. Alergie pokarmowe, które towarzyszą ogromnej ilości naszego społeczeństwa. Artykuł opisuje alergie pokarmowe, ich objawy na czym polegają oraz jak powinno się rozpoznawać alergie po objawach. Opisuje reakcje organizmu w jaki sposób się broni.

Alergie choroby XXI wieku

Alergie to choroba XXI wieku. Jest wiele rodzaji alergii, jednak chcę skupić się głównie na alergiach pokarmowych. Alergie pokarmowe, które towarzyszą ogromnej liczbie ludzi na każdym kroku życia. Przyczyną alergii pokarmowych często są geny, jeśli ktoś z naszej rodziny miał ten sam typ alergii jest duże prawdopodobieństwo, że również będziemy go mieli.

 

Za rozwój alergii jest w dużej mierze także zanieczyszczenie środowiska. Naukowcy uważają, że za alergię odpowiada ogromny postęp cywilizacji, ponieważ w dobie szczepionek i leków jeśli układ odpornościowy nie ma z czym walczyć zaczyna sam sobie wyszukiwać substancje, które traktuje jak intruzów w organizmie. Objawy alergii mogą wystąpić po wypiciu mleka od krowy karmionej np. paszą z antybiotykami, oraz dodatki do żywności takie jak np. substancje konserwujące.

Objawami alergii pokarmowej często są : biegunka, wymioty czy też krew w stolcu. Mniej charakterystycznymi objawami są zawroty głowy, silne bóle głowy czy też zaburzenia widzenia. Możemy zrobić testy które wskażą nam alergeny, które nas uczulają. Reakcje alergiczne najczęściej występują u dzieci. Alergie pokarmowe mogą się także uaktywnić u osób dorosłych, które cierpią już na inne uczulenia. Alergie pokarmowe mogą się także uaktywnić również u osób dorosłych, które Rekcje alergiczne związane z pokarmem znacznie się różnią siłą objawów oraz czasem ich trwania. Uczuleni na pokarm często nie mogą jeść białka, spożywać mleka czy produktów powiązanych. Podczas alergii na białko organizm broni się w następujące sposoby : pokrzywka czy atopowe zapalenie skóry. Podczas alergii na gluten należy unikać nie tylko pieczywa czy naleśników i ciast, mąka pszenna występuję również między innymi w : wędlinach, sosach czy też mięsnych potrawach. Niektóre alergie np. n mleko krowie czy kurze jaja mija szybko bo już w wieku przedszkolnym. Leczenie alergii pokarmowej jest bardzo ciężkie i przypomina pracę detektywa, ponieważ musimy szukać odpowiednich produktów, które nie zawierają uczulających nas alergenów. Najważniejszymi punktami w leczeniu alergii jest odpowiednia dieta przyjmowanie leków antyalergicznych oraz stała opieka lekarzy w poradni alergologicznej.

Artykuł powstał dzięki portalowi ale mama

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments