Badanie poziomu cukru we natur – na czym wierzy a jak warto je stworzyć? Badanie poziomu glukozy we natur to niepowtarzalne z zwykłych badań diagnostycznych. Pozwoli ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, a umiejętnie je pomagać. Dowiedz się, kiedy udać się na badanie, a też jaka jest podstawa poziomu cukru na czczo a po jedzeniu.
Badanie poziomu cukru we natur – na czym wierzy a jak warto je stworzyć?
Kiedy zbadać poziom glukozy?
Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Przylegają do nich:
osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.
Kto powinien robić badanie poziomu glukozy? Każdy wielki człowiek – raz w roku (szczególnie osoby po 45. roku bycia), kobiety w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w planie wykrycia cukrzycy ciążowej), a więcej kobiety z szkoły zwiększonego ryzyka, m.in.:
mające na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których żyje podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Kiedy się przygotować do badania poziomu cukru?
Badanie poziomu glukozy wykonuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej dobrać się na nie przed śniadaniem i zwolnić z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, który jest użytkowany i zmniejszany podczas każdej formy ruchu, wynik badania może wtedy pokazać się zaniżony. Dobę przed testem warto i unikać tłustych posiłków i przetworzonych przekąsek.
Jak prowadzi badanie?
Badanie poziomu glukozy polega na przyjęciu próbki krwi z były łokciowej lub opuszki palca. Można wykonać i test obciążenia glukozą, który polega na zbadaniu poziomu cukru we natur na czczo, a następnie po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm funkcjonuje prawidłowo, po upływie ostatniego czasu poziom cukru powraca do zasady. Jeżeli nie, istnieje obecne znak do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.
Norma cukru na czczo (u osób zdrowych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)
Norma cukru po jedzeniu (u osób zdrowych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Dlaczego poziom cukru jest po zjedzeniu posiłku?
Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji wysyła do uwolnienia insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina płaci za transport glukozy z farby do tkanek – wpływa ona do ich wnętrza, natomiast jej nadmiar magazynowany jest w wątrobie. Norma cukru po jedzeniu jest zatem dziwna z jego okresu na czczo. Gdy glukozy we natur jest zbyt mało, dociera do tzw. hipoglikemii, której wzorami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może spowodować nawet do śpiączki.
Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy zauważyć objawy hiperglikemii. Przylegają do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i ograniczona ostrość widzenia. W współczesny zabieg organizm informuje o zbyt wielkim stopniu glukozy, którą próbuje wydalić. Nagły, rozciągający się stan hiperglikemii może tworzyć niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu albo nawet śpiączką.
zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?