kiedy zrobić syrop z bzu czarnego

temat wybrany: kiedy zrobić syrop z bzu czarnego

Kiedy zrobić syrop z bzu czarnego?

Bzu czarnego zwykle możemy szukać na naszych polach i łąkach w okolicach końca lata i jesieni. To wtedy, kiedy kwiaty bzu czarnego są gotowe do zbioru i to właśnie wtedy warto zrobić syrop z tego cennego surowca.

Syrop z bzu czarnego to naturalny i aromatyczny produkt, który może służyć jako skuteczny środek na przeziębienie i kaszel. Jest to także doskonały dodatek do herbatek oraz koktajli, a nawet do deserów.

Przygotowanie syropu z bzu czarnego jest bardzo proste. Wystarczy zbierać kwiaty bzu, które najlepiej zbierać w godzinach porannych, kiedy są jeszcze zamknięte. Następnie należy je umyć i osuszyć, a potem przełożyć do naczynia razem z cukrem i cynamonem. Dla uzyskania bardziej intensywnego smaku można dodać sok z cytryny i skórkę z pomarańczy.

Naczynie z kwiatami bzu i pozostałymi składnikami należy odstawić na kilka dni, aby cukier rozpuścił się i kwiaty oddały swój aromat. Po tym czasie należy wszystko przecedzić przez sito lub gazę, a następnie gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Syrop powinien mieć konsystencję gęstej kremówki.

Gotowy syrop należy przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Syrop z bzu czarnego może być przechowywany przez kilka miesięcy, dzięki czemu można go używać przez całą zimę.

Warto pamiętać, że syrop z bzu czarnego to naturalny produkt, który nie zawiera sztucznych konserwantów ani barwników. Dlatego też, zawsze warto przygotować go samemu, w domu. Dzięki temu mamy pewność, że korzystamy z naturalnych składników, które nie zaszkodzą naszemu zdrowiu.

Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: kiedy zrobić syrop z bzu czarnego

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments