sok z czarnego bzu przepis

      Brak komentarzy do sok z czarnego bzu przepis

temat wybrany: sok z czarnego bzu przepis

Sok z czarnego bzu to popularny napój, który ma wiele zalet dla zdrowia. Jest bogaty w witaminy i minerały, a także zawiera wiele przeciwutleniaczy. Dzięki temu spożywanie soku z czarnego bzu pomaga wzmocnić układ odpornościowy i chronić organizm przed chorobami.

Aby przygotować sok z czarnego bzu, potrzebne będą następujące składniki:
– 1,5 kg owoców czarnego bzu
– 1 kg cukru
– 4 l wody
– sok z jednej cytryny

Przygotowanie soku zaczynamy od umycia i odszypułkowania owoców czarnego bzu. Następnie wkładamy je do dużego garnka i zalewamy 4 litrami wody. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie masa owocowa powinna zmienić kolor na ciemny i mięknieć.

Gotową masę przecedzamy przez sitko, aby oddzielić owoce od płynu. W ten sposób uzyskujemy sok, który zalewamy z powrotem do garnka. Dodajemy do niego 1 kg cukru i sok z jednej cytryny, mieszając do rozpuszczenia cukru.

Następnie sok zaczynamy gotować, aż do momentu kiedy będzie gotowy do zabutelkowania. W tym celu należy wylać go do wyparzonych butelek i natychmiast zakręcić. Butelki należy odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Gotowy sok z czarnego bzu można przechowywać przez wiele miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu. Przed spożyciem warto jednak wstrząsnąć butelką, aby równomiernie rozłożyć cukier.

Sok z czarnego bzu to nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy napój. Warto go pić zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest bardziej narażony na choroby. Teraz już wiesz, jak łatwo i szybko przygotować sok z czarnego bzu w domu. Smacznego!

Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: sok z czarnego bzu przepis

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments